Mevludska svečnost za žene u povodu mubarek noći Lejletu-l-Mi'radž

U petak, 21. 04. 2017. godine, poslije akšam-namaza u džamiji „Bosna“ – Džemat Nova Zenica, održan je mevludski program povodom mubarek noći „Lejletu-l-Mi'radž“, a koji je ovaj put bio osmišljen kao centralna svečanost za žene sa područja MIZ Zenica.
Džemat Nova Zenica imao je privilegiju da bude domaćin jednom ovakvom skupu koji ustvari predstavlja jednu u nizu aktivnosti na području našeg Medžlisa, a koje planira i realizuje Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam pri MIZ Zenica.

Da je ovaj, kao i raniji projekti ovog Odjela pozitivno prihvaćen, govori i činjenica da je džamija „Bosna“ protekle noći, bila u potpunosti ispunjena džematlijakama pristiglim iz džemata sa područja našeg Medžlisa. Obzirom da se upravo i radi o aktivnosti na nivou Medžlisa, ovom prilikom su se prisutnima, prigodnim besjedama obratili i glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, kao i koordinatorica za ženski aktivizam na nivou Muftijstva zeničkog – Mulaima Omić i koordinatorica na nivou MIZ Zenica – mr. Emina Grabus.

N.Zenica....
Mevludski program, kako je to na neki način i adet, bio je ispunjen učenjem odlomaka iz Kur'ana časnog, ilahija, mevluda i naravno adekvatnim predavanjam. Prisutne džematlijke su mogle uživati u prelijepom učenju Kur'ana od strane mladih hafiza i muallima sa područja našeg Medžlisa, u melodičnom izvođenju ilahija i kasida u izvođenju hora Ez-Zehra, te čuti prigodno i posebno nadahnuto predavanje Lejle Bešo, profesorice „Elči Ibrahim pašine“ medrese u Travniku.

Sa ciljem da i Džemat Nova Zenica, kao domaćin ovog događaja, očuva tradiciju koja je svojstvena ovoj vrsti događaja, džematski odbor se potrudio i obezbijedio skromne hedije svim prisutnima.
Upućujemo dovu Allahu Uzvišenom da obilato nagradi organizatore ove hairli aktivnosti, za njihov trud i zalaganje da našim džematlijkama prirede jedan „duhovni mevlud“ i na taj način unesu novu pozitivnu energiju u njihovu svakodnevnicu u ovim muberek danima. Posebnu zahvalnost iskazujemo svima prisutnim koje su našle za shodno da budu sudionice mevludske svečanosti u Džematu Nova Zenica i na taj način istoj ukazale poseban značaj. Stoga, molimo Allah dž.š. da sve skupa nagradi najljepšim nagradama, amin!

Piše: E.I.

Zahvaljujemo se autorici fotografija na ustupljenim fotografijama.