Medžlis Zenica na takmičenjima na nivou Muftiluka od sedam osvojio šest prvih i jedno drugo mjesto

XX takmičenje polaznika mektebske nastave na nivou Muftiluka zeničkog

U nedjelju, 23. 04. 2017. godine, u Zavidovićima je održano XX takmičenje polaznika mektebske nastave na nivou Muftiluka zeničkog, na kojem je učestvovalo 28 takmičara sa područja sedam medžlisa ovog muftijstva.

Učesnici su imali priliku da svoje znanje pokažu u oblastima učenja Kur'ana i općeg poznavanja islamskoga učenja. Takmičenju su pristupili pobjednici sedam medžlisa Muftiluka zeničkog.

U kategoriji općeg znanja za mlađu i stariju kategoriju prvo mjesto osvojili su takmičari Zeničkog medžlisa, i to: Birdahić Adna iz mekteba Stranjani, muallim Reuf ef. Ibreljić  i Aščerić Ilhana iz mekteba Gornja Mahala,  muallim Ekrem ef. Ašćerić.

U kategoriji kiraet – mlađi uzrast drugo mjesto osvojila je Sjerotanović Esma, mekteb Sejmen I, muallim dr. hfz. Safet ef. Husejnović, A U kategoriji kiraet – stariji uzrast prvo mjesto osvojila je Sjerotanović Sumeja, mekteb Sejmen I, muallim Dr. hfz. Safet ef. Husejnović.

U ukupnom plasmanu prvo mjesto osvojila je ekipa Medžlisa IZ Zenica, drugo mjesto Medžlis IZ Zavidovići, a treće Medžlis IZ Tešanj.

Mekteb

XI takmičenje iz Islamske vjeronauke na nivou Muftiluka zeničkog

U subotu, 22. 04. 2017. godine održano je Jedanaesto takmičenje učenika 8 i 9 razreda osnovnih škola i 1 razreda srednjih škola na nivou Muftiluka zeničkog iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka. Takmičenju koje je održano u Žepču pristupilo je 21 učenik iz 11 osnovnih i 6 srednjih škola sa područja Muftiluka zeničkog.

Na takmičenju, učenici Medžlisa IZ Zenica u sve tri razreda osvojilli su prvo mjesto.

za VIII razred: Šabić Sedad, OŠ „Hamza Humo”, nastavnik Pašalić Samed;

za IX razred: Šabić Dženad, OŠ „Hamza Humo”, nastavnik Pašalić Samed;

Za I razred srednje škole: Hrustanović Nejra, prof. Druge Gimnazije hfz. Mahmutović Nurdin.

Vjeronauka

Učenicima koji su osvojili prva tri mjesta, u mektebskoj nastavi i islamskoj vjeronauci, uručene su diplome i nagrade, svim učenicima prigodni pokloni, vjeroučiteljima i školama, mektebima i medžlisima, čiji su kandidati osvojili prva tri mjesta uručena su priznanja, a roditeljima zahvalnice.

Nakon proglašenja pobjednika, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović obratio se prigodnom besjedom, i u Žepču i Zavidovićima, upućujući čestitke na postignutim rezultatima svim takmičarima, njihovim roditeljima, muallimima i vjeroučiteljima, a posebno je čestitao pobjednicima koji će predstavljati Muftijstvo zeničko na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta IZ u BiH. Također, muftija se zahvalio direktoru i njegovim saradnicima na lijepom dočeku i organizaciji, te gl. imamu Medžlisa Zavidovići, Izet ef. Čamdžiču i njegovim saradnicima.

Na kraju,  Medžlis IZ-e Zenica upućuje najiskrenije čestitke roditeljima, vjeroučiteljima i naravno našim pobjednicima sa dovom Uzvišenom Stvoritelju da im podari svako dobro u daljem životu i radu i da ostvare što bolje rezultate na sljedećem nivou takmičenja.

Piše: Nihad Durmić