Međureligijska saradnja Goražda i Zenice

U posjeti Medžlisu Islamske zajednice Zenica boravila je delegacija Odbora za međureligijsku saradnju Goražde koju je činilo trideset mladih muslimana i pravoslavnih članova ovoga Odbora. Delegaciju su predvodili sekretar Muftijstva goraždanskog Dženan ef. Imamović i jerej Mihailo Andrić paroh novogoraždanski a pored njih su prisutni bili i članovi mirovnih misija Slovačke i Turske, iz Višegrada major Milan Kuzmiak te iz Zenice brigadni komandir Deniz Kurt.

1

Goste je primio glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, koji je pored izraženen dobrodošlice kazao kako je sretan da vjerske zajednice i crkve, kako one u Goraždu tako i u Zenici, mogu biti primjerom odgovornog djelovanja, suživota i očuvanja mira. Posebno zanimanje gostiju, koji su između ostaloga došli da prisustvuju i godišnjoj međureligijskoj svečanosti „Duh Asiza“, iskazano je za vjerske objekte Zenice i njihov status posebno poslije teškog perioda rata. Ponos i sreću čini da je Zenica jedan od rijetkih gradova u kojima i za najtežih perioda rata i poraća nije došlo do skrnavljenja ili rušenja vjerskih objekata te da danas možemo biti počašćeni što živimo u gradu koji ima pet nacionalnih spomenika kulture među zeničkim bogomoljama, istakao je glavni imam.

Međureligijski dijalog mora biti iskren, kao što mora biti iskren naš odnos prema Bogu, čovjeku do sebe ali i prema samome sebi. Moramo gajiti istinu i ustrajati na pravednosti, istakao je između ostaloga paroh novogoraždanski jerej Mihailo Andrić. Glavni imam se ukratko obratio i mladima Odbora goraždanskog i prenio im svoje želje da upravo oni budu ti koji će povesti našu zemlju Bosnu I Hercegovinu u pravom smijeru.

Poslije susreta u prostorijama Medžlisa delegacije su posjetile i Sultan Ahmedovu – Čaršijsku džamiju, jednu od najstarijih zeničkih džamija.

Nihad D.

3 4