Koristi bogobojaznosti: Vjera nije u slatkorječivosti

Zahvala Allahu, Uzvišenom, koji nam daje nepobrojene blagodati. Salavat i selam na Allahovog Miljenika, Muhammeda, a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve one koji su živjeli sa istinom na srcu! U ovim mubarek trenucima džume sjetimo se i naših najboljih sinova, šehida!

Gospodar svjetova nas na dosta mjesta u Kur'anu podjeća, naređuje i objašnjava bogobojaznost. On, Uzvišeni, kaže:”O vjernici, bojte se Allaha istinskom bogobojaznošću i ne umirite drugačije osim kao muslimani.” (Ali Imran, 102.) ”Allaha se bojte koliko god možete…” (Tegabun, 16.) ”O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu” (Al-Ahzab, 70.)

            Na pitanje šta je takvaluk ili bogobojaznost, Alija ibn Ebi Talib, r.a., je rekao: ”Bogobojaznost – to je strah od Veličanstvenog, vjerovanje u Objavu, zadovoljenje sa malim i priprema za Dan povratka.”  S pravom se možemo upitati: koliko je danas bogobojaznih, koliko nas koji se muslimanima zovemo je onih koji se istinski Boga boje! Biti bogobojazan znači biti svjestan Boga na svakom mjestu jer je takvaluk-bogobojaznost svijest o božijoj sveprisutnosti. Lažu, kradu, varaju, podmićuju, korumpirani su, podmeću, spletkare, otimaju, uzurpiraju, i još svašta slično mnogi oni koji se muslimanima zovu kao da ne strahuju od Svevišnjeg, kao da ne vjeruju u Objavu i kao da misle da im Dan povratka neće nikad doći! Možemo reći da nam takvaluka-bogobojaznosti fali.

Poslanik, a.s., nas uči ša je istinska vjera kada kaže: ”Iman-vjera nije u praznim željama, u slatkorječivosti”, jer ko je bio slatkorječiviji od munafika koji su prednjačili i u slavatima na poslanika, Muhammeda, a.s., i koji su čak i džamiju sagradili,  ”…već je iman u onome što srce osjeća, što srce prožima i što se djelom potvrđuje.” Allah, dž.š., je bogobojaznost smjestio na najsigurnije mjesto, u čovjekovo srce pa Poslanik, a.s., jedne prilika ashabima kaže:”Bogobojaznost je ovdje”-ponavljajući tri puta pokazujući na svoja prsa, svoje srce. Tamo, gdje ne može doći niko osim Allaha, dž.š. Zato Allah, dž.š., na nekoliko mjesta u Kur'anu kaže: ”…samo Allah zna šta srca kriju!” (Šura, 24.)

Vlast, sistem, tiranin,  neka sila i sl.sve ti mogu oduzeti, i kuću, i njivu, i radno mjesto, i odjeću s tebe ali odjeću bogobojaznosti ti ne mogu uzeti. Doista je bogobojaznost najveća vrijednost ovog svijeta za koju će mnogi biti spremni u jednom trenutku dati sve, i roditelje, i ženu i djecu, samo da dobiju jedno dobro djelo koje je prožeto bogobojaznošću. Na onom svijetu ćemo imati najviše koristi od bogobojaznosti. Kaže Resulullah: ”Na Sudnjem danu će doći roditelj djetetu svome i reći: ‘O sine, jesam li ja bio dobar prema tebi?’ –'Jesi.’ Jesam li te odgojio?’ – ‘Jesi.’ ‘Jesam li te školiovao i na stjecanje znanja usmjerio?’ – ‘Jesi.’ ‘Jesam li te oženio?’ – ‘Jesi.’ ‘Ima li jedno dobro djelo da mi dađ danas?’ Sin će zaplakati i reći: ‘Babo, ja bih ti dao, ali nemam ni ja, i meni je potrebna odjeća bogobojaznosti!” Isti odgovor će dobiti i sin kada bude pitao svog roditelja.  Na Dunjaluku smo putnici oji trebaju ponijeti ono što im je za puta najpotrebnije. Požurimo da se opskrbimo bogobojaznošću jer Uzvišeni kaže: ”Pripremite se, ponesite poputbinu, a najbolja poputbina je bogobojaznost i bojte se Mene, o umom obdareni!”

Bogobojaznost je lijek za dvije bolesti današnjice, lijek za beznađe i naizgled nemogućnost izlaska iz teške situacije te je lijek za one koji se boje za opskrbu. Uzvišeni kaže: ”…a onome ko se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbit će ga odakle se i ne nada…” (Talak, 2.-3.)

Danas je sve više onih koji u očaj padaju kada ih pritisnu teške životne nedaće, bolest, tuga, depresija, kriza i slično. Sve je više mladih koji se ne odlučuju na brak bojeći se za opskrbu i sve je više onih koji se prepuste šejtanu i jadikovanju u teškoj situaciju kada ne vide izlaz. Takvima, a i nama svima je pravi primjer Ibrahim, a.s. Ibrahimu, a.s., je izlaz iz teške situacije pružila bogobojaznost. Biva bačen u vatru tolike veličine da ni jedna ptica nije mogla iznad tog pojasa da preleti i toliko veliku da ga iz katapulta bacaju a bacaju ga golog, bez odjeće. Ali Ibrahim, a.s., je imao najbolju odjeću kako Uzvišeni kaže:”..a odjeća bogobojaznosti je najbolja odjeća!” Tu mu odjeću niko nije mogao skinuti! Ni nama niko tu odjeću neće moći skinuti osim ako je mi svojim grijesima ne skinemo, ne daj Bože!

U ratu smo sa šejtanom i sa drugim neprijateljima a za tu borbu nam je bogobojaznost najbolje oružje. Hazreti Omer, r.a., jedanput je oporučio svom vojskovođi: ”Oporučujem tebi i tvojima da se Allaha bojite, u svakom trenutku, jer je bogobojaznost najjače oružje u borbi. Poručujem tebi i tvojima da se više bojite svojih grijeha nego neprijatelja jer vojska grijeha je mnogo opasnija. Ako budemo isti u griješenju, nećemo im ništa moći, jer ih je više i bolje su naouružani. Zato, stidite se Allaha i nemojte na Njegovom putu griješiti!”

Molimo Uzvišenog Allaha da budemo svjesni višestruke koristi bogobojaznosti i na Dunjaluku i na Ahiretu! Amin!

 Sifet ef. Hadžić, imam džamije Stenjak-Teslić (www.preporod.com)