Hutba povodom Dana Armije

Draga braćo i poštovane sestre, 15. aprila navršava se 25 godina od formiranja Armije RBiH. Ove godine obilježavamo 25. godišnjicu, dosegli smo Srebreni pir sa našom Armijom. Obilježavamo dan kada su sinovi Bosne i Hercegovine stali u odbranu svog topraka. Bosanci i Hercegovci su ustali i branili sebe, svoju porodicu, dom i Domovinu. Branili su pravo na ime, pravo na život u slobodi, pravo na vjeru u svojoj i na svojoj rodnoj grudi.
Danas nećemo govoriti o davanju života na Božijem putu. Danas nećemo isticati proljevanje nevine krvi. Danas hoćemo govoriti, podsjetiti i ponovno ukazati na najbolje sinove Bosne i Hercegovine. Govorimo o onima koje ne smijemo zaboraviti. Govorimo o onima koji su imali dovoljno vjere i hrabrosti i prvi ustali u odbranu svog naroda i svoje zemlje. Govorimo o braniteljima Bosne i Hercegovine. Govorimo o onima koji su donijeli životnu odluku da budu branitelji Bosne i Hercegovine i njenih naroda. Uzvišeni Allah, Stvoritelj čovjeka, koji ga najbolje poznaje, jasno u Kur’anu Časnom kaže da borba nije ni tada, ni danas i nikada lahak izbor. Lahak je izbor jedino za one koji su se na Allaha, dželle šanuhu, oslonuli i Njegovom znanju prepustili. O tome Uzvišeni Allah kaže:

كُتِبَ عَلَيْكُمُ ٱلْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌۭ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تَكْرَهُوا۟ شَيْـًۭٔا وَهُوَ خَيْرٌۭ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تُحِبُّوا۟ شَيْـًۭٔا وَهُوَ شَرٌّۭ لَّكُمْ ۗ وَٱللَّهُ يَعْلَمُوَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ. (آية 216، سورة البقرة)
“Propisuje vam se borba, mada vam nije po volji! – Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas: nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – Allah zna, a vi ne znate.” (El-Bekare, 216.)

Ove jasne kur’anske riječi potpuno osvjetljavaju ulogu branitelja odnosno boraca Armije kada je bilo najteže. Zbog činjenice da izbor nije bio lahak i da borba čovjeku nije draga niti po volji, Kur’an Časni podcrtava da nisu isti oni koji su se borili i oni koji to nisu činili:

لَّا يَسْتَوِى ٱلْقَٰعِدُونَ مِنَ ٱلْمُؤْمِنِينَ غَيْرُ أُو۟لِى ٱلضَّرَرِ وَٱلْمُجَٰهِدُونَ فِى سَبِيلِ ٱللَّهِ بِأَمْوَٰلِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ ۚ…
(آية 95، سورة النساء)
“Vjernici koji se ne bore – osim onih koji su za borbu nesposobni – nisu jednaki onima koji se na Allahovu putu bore imecima svojim i životima svojim…” (En-Nisa, 95)

Na ovaj način Kur’an Časni postavlja granicu između onih koji se bore i onih koji to nisu htjeli. Muhammed, a.s., ističe borce na Božijem putu i obavještava o nagradi koju su sebi borbom priskrbili i kaže: “Ko provede noć stražareći na putu Uzvišenog Allaha, Allah će zabraniti džehennemskoj vatri da ga dotakne.”(Bilježi Buharija) U drugom hadisu slična sadržaja stoji: “Neće dotaknuti džehennemska vatra noge koje su se oprašile na Allahovom putu.”(Bilježe Buharija i Muslim)
Muhammed, a.s., je posebno isticao prve borce, veterane, one koji su prvi i malobrojni uzeli oružje u ruke, one kojima nije trebala mobilizacija da stanu u bojne redove. Ti bojni redovi su poput “Bedema čvrstih” koje Uzvišeni Allah voli. Takvi su bili borci Bedra, prvi, malobrojni i iskreni dobrovoljci. Rafi'a ez-Zerkija, koji je učestvovao u Bitci na Bedru, je rekao: „Džibril je došao Vjerovjesniku, a.s., i upitao ga: ‘Šta mislite o vašim učesnicima Bitke na Bedru? Poslanik, a.s., mu je odgovorio: ‘smatramo ih najboljim, a Džibril je onda rekao: ‘I mi imamo isto mišljenje o melekima koji su učestvovali na Bedru.“(Bilježi Buharija)
Veterane, prve borce, borce Bedra, su isticali i ashabi i tabi’ini. Kao važni članovi zajednice bili su stalni članovi vijeća za izbor halife. O tome govori slučaj kada je grupa ashaba došla kod h. Alije, r.a., želeći da ga imenuju i prihvate za halifu, na što je hazreti Alija, r.a., odgovarioda to nije u njihovim rukama i da odluka o tome pripada borcima Bedra. Da onaj s kojim su oni zadovoljni treba da bude halifa.
Mi koji uživamo u slobodi koja je skupo plaćena, ne smijemo biti gluhi i slijepi nad ovim činjenicama. Uvažavanje borbe i boraca je princip Kur’ana i Sunneta.
Znali smo mi to i prije. Ništa novo nismo kazali. Međutim, želimo od danas svaki dan kada udahnemo zraka u slobodnom danu, da preispitamo svoj odnos prema agresiji i odbrani, odnosno, prema najboljim sinovima zemlje koji su, uz Allahovu pomoć, ovu slobodu osigurali.
Draga braćo, ako želimo da učinimo sadašnjost boljom onda moramo uzimati pouke iz prošlosti. Prošlo je 25 godina. Vrijeme je da konačno izbistrimo svoj odnos prema borcu, invalidu, zlatnom ljiljanu i šehidu. Vrijeme je da događaje i pojave nazovemo pravim imenima. Nije istina jednaka laži, bez obzira koliko je puta laž ponovljena. Mi moramo imati svoj narativ utemeljen na istini. Narativ kojim baštinimo pozitivna sjećanja o borbi, narativ o odbrani Domovine. Odbrana Domovine je veoma važan momenat i svaki branitelj je veoma važan za Domovinu.
Odbranili smo zemlju. Mi imamo svoju Domovinu. Osvrnite se i pogledajte gdje su narodi, puno brojniji, koji imaju i vjeru i jezik ali nemaju domovinu. Ne možemo biti zadovoljni našim obilježavanjem Dana Armije RBiH, obilježavanjem Dana šehida i obilježavanjem drugih značajnih datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Mi ne znamo, a ni naša djeca, koliko imamo heroja odbrambeno-oslobodlačkog rata, a kamoli da ih nabrojimo po imenima i prezimenima. Svako od nas svojim odnosom je dio opće slike kojom kao narod pokazujemo svoj stav prema odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Imamo prilično neozbiljan odnos spram Dana Armije RBiH, kao narod nad kojim je prije 22 godine počinjen Genocid, kao narod kojem je prije 25 godina najavljen nestanak od strane optuženog ratnog zločinca u Skupštini Republike BiH.
Kada je zaustavljena oružana agresija na BiH, borba za Domovinu je nastavljena. Nije li Muhammed, a.s., poslije bitke na Bedru kazao da se vraćaju iz malog džihada u veliki, iz male borbe u veću borbu, u stalnu borbu sa novim i nadolazećim izazovima. Oružana agresija na BiH je zaustavljena, ali borba za Domovinu nije, ona traje. Traje teža borba, opasnija, gdje su razni neprijatelji i negativni interesi protiv države Bosne i Hercegovine prekriveni i nevidljivi.
Draga braćo, Bošnjaci su, kroz svoju dugogodišnju historiju, krvlju sticali prava koja su drugi dobijali rođenjem. Dobri ljudi, Bošnjaci, će ponovno i uvijek zajedno sa drugima koji vole ovu zemlju, braniti i brinuti o Bosni i Hercegovini.
Domovina se brani i štiti u ratu i miru. Mačem i puškom u ratu a perom, znanjem i radom u miru.
Nama i našoj Bosni i Hercegovini trebaju sjećanja na borbu, ljiljane, invalide, šehide i heroje, ali nam trebaju i novi heroji. Bosni i Hercegovini trebaju i heroji u miru. Heroji koji su se dokazali svojom borbom, trudom i zalaganjem u miru. Trebaju nam nosioci Ordena sjećanja i nezaborava, Ordena mira, Ordena progresa i napretka, Ordena inovacija, Ordena fizike i matematike.

Kvalitetno sjećanje na branioce i heroje odbrane Bosne i Hercegovine može proizvesti heroje mira, napretka i progresa.
Draga braćo, mora nam biti jasno da je danas potrebno puno više predanog rada i iskrenog zalaganja u životu svakog od nas. Ako se budemo dovoljno trudili, radili i bili čestiti, vrijeme će nam ići na ruku.
Ipak, moramo kazati da smo danas spremniji za izazove nego što smo nekada bili, ali u isto vrijeme moramo znati da su izazovi koji dolaze još veći i teži od onih koje trenutno savladavamo.
Zato se, uz pomoć Uzvišenog Allaha, moramo pripremati za nadolazeće veće i teže izazove.
Draga braćo moramo vratiti iskrenu vjeru u naše živote, osloboditi se zlobe i zavisti tako da i drugima želimo ono što želimo sebi. Potrebno je čvršće da se svi prihvatimo Allahovog užeta, jer na taj način ćemo biti povezani, kroz Božije uže, kroz najjaču i najčvršću sponu i vezu koja će nas činiti jedinstvenim i spremnim na nova vremena i nove izazove koji će sigurno dolaziti.
Molimo Uzvišenog Allaha da nam da Uputu i da nam na tom putu pomogne.
Braniocima Bosne i Hercegovine, pripadnicima Armije RBiH, čestitamo njihov i naš Dan, da im Plemeniti Allah da nagradu za njihovu borbu a našim šehidima i svim drugim šehidima džennetske perivoje. Porodicama šehida i poginulih boraca da Allah da sabura i lijepa sjećanja na njihove najmilije.
Glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Nesib-ef. Hadžić

Sarajevo, 27.03.2017. godine