Humanost na djelu – pomoć narodu Sirije

Muftijstvo zeničko i Muftijstvo banjalučko su u saradnju sa Humanitarnom organizacijom Emmaus realizovali humanitarnu akciju, prikupljenje prehrambenih artikala (brašna, ulja) i pelena za pomoć za narod Sirije koji se nalazi u izbjegličkim kampovima na pograničnoj teritoriji Turkske i Sirije.

Prikupljeno je: 341 tona brašna, 30.015 litara ulja, 7 paleta tjestenine, 2 palete džema, 6 paleta odjeće i 9 paleta dječijih pelena – a konvoj sa ukupno 17 šlepera je upućen prema kampovima.

Konvoj je dočekala delagacija Muftijstva zeničkog i Muftijstva banjalučkog te predstavnici HO Emmaus, koji su vrijeme do dolaska konvoja iskoristili za obilazak nekoliko kampova u blizini granice sa Sirijom kao i jetimskih porodica, te su podijelili određenu količinu paketa i slatkiša za djecu. Delegacija je boravila u posjeti pekari koja pravi lepine za izbjegličke centre unutar i van granica Sirije, te su simbolično učestvovali u spremanju lepina, a dnevno se samo u ovoj pekari napravi i podijeli  140 hiljada lepina, a u svim pekarama koje spremaju lepine za izbjeglice se dnevno napravi 2 miliona lepina. Hranu u kampovima unutar Sirije, redovno dobija oko 1,5 milion izbjeglica a oko 500 hiljada u kampovima na tlu Turske.

Naravno, sve to funkcioniše kada ima brašna i artikala potrebnih za spravljanje lepina, a kako su kazali domaćini naše delegacije, ovaj konvoj im je došao u pravo vrijeme jer je već ponestalo brašna.

U četvrtak ujutro su stigla dva šlepera iz konvoja, a ostatak šlepera je stigao poslije podne.

Informacije za naš portal je dao Koordinator Muftijstva zeničkog za društvenu brigu, mr. Džemal ef. Salkić, a koji je u delegaciji za dostavu humanitarne pomoći.