Hor Mreže mladih MIZ Zenica na Centralnom mevludskom programu Vojnog muftijstva

U mesdžidu kasarne “7. muslimanske brigade” u Zenici 13. oktobra 2022. godina realizovan je program Centralne mevludske svečanosti u Vojnom muftijstvu. Pred brojnim okupljenim uposlenicima Ministarstva odbrane i pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa mnogih lokacija, prigodan program izveli su vojni imami i hor Mreže mladih MIZ Zenica. Predavanje o mevludu, njegovom značenju i značaju održao je hafiz Fahir-ef. Arnaut. Ukazujući na različite segmente ponašanja Muhammeda, a.s., u radu sa ljudima, hafiz Arnaut je posebno istakao način komunikacije u stanju ljutnje i da je Božiji Poslanik, a.s., to emocionalno stanje pokazivao samo u brizi za ljudima i onda kada bi ljudi kršili Božije propise.

Prisutnima se obratio i Vojni muftija Hadis-ef. Pašalić koji je čestitao pripadnicima Oružanih snaga uspješno završenu vježbu na Manjači, za čiju izvedbu su dobili najveće ocjene NATO-a. Muftija je također podsjetio koliko je važno za jedan narod imati svoju Islamsku zajednicu, s obzirom da se u ovoj godini obilježava stotinu četrdeset godina od imenovanja prvog reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Hilmi-ef. Hadžiomerovića, te koliko je bila značajna njegova odluka da se Bošnjaci muslimani uključe u vojne redove tadašnje Austro-Ugarske.

Čuvajući lijepu tradiciju, nakon završenog programa prisutni su imali priliku počastiti se mevludskom halvom i šerbetom.

Izvor: http://www.mod.gov.ba/MO_BiH/Struktura/Vjerska_sluzba/ured_vojnog_muftije/?id=21857