Hafiz prof. dr. Safvet Halilović posjetio glavnog imama

U četvrtak 04. jula 2024. godine, glavnog imam mr. Sumedin ef. Kobilicu je posjetio redovni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici hafiz prof. dr. Safvet Halilović.

Profesor Halilović se glavnom imamu zahvalio na prijemu i čestitao mu imenovanje na poziciju, te je istakao posebno zadovoljstvo da mu ima priliku uručiti prvi cjeloviti Tefsir Kur'ana na bosanskom jeziku čiji je autor upravo profesor Halilović.

Povod za prvu zvaničnu posjetu od izdavanja Tefsira i poklon kompleta upravo glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Zenica jeste činjenica da je Zenica njegov rodni grad te podatak da je Medžlis Islamske zajednice Zenica bio stipenditor profesora Halilović tokom školovanja u medresi.

Glavni imam se profesoru Haliloviću zahvalio na ovim vrijednim podsjećanjima i časti koju je ukazao Medžlisu Islamske zajednice Zenica svojom posjetom i poklonom Tefsira, a posebno na činjenici da je Medžlis stipendirao profesora Halilovića, jednog od najistaknutijih alima i mufessira sa Balkana.

Tefsir Kur'ana koji je napisao hafiz prof. dr. Safvet Halilović prvi je cjeloviti tefsir na bosanskom jeziku napisan od strane bosanskohercegovačkog mufessira. Na Tefsiru je profesor Halilović permanentno radio 11 godina a za njegovo pisanje se pripremao 30 godina. Tokom pisanja ovog djela je konsultovan veliki broj savremenih islamskih učenjaka, te je analizirano mnogo klasične i savremene literature, na arapskom i drugim jezicima. Tefsir je objavljen u četiri toma, na više od 2.200 stranica.

Inače, profesor je Tefsira i Kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, te član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars). Studirao je na poznatom islamskom univerzitetu Al-Azhar u Kairu, gdje je diplomirao (1992.), završio postdiplomske studije i magistrirao (1997.) te doktorirao na Odsjeku za tefsir i kur'anske nauke (2001. godine). Kao gostujući profesor predavao je na postdiplomskim studijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Teološkog fakulteta (Ilahiyat Fakültesi) Istanbulskog univeziteta.

Autor je mnogobrojnih knjiga i naučnih radova, a knjige profesora Halilovića su prevedene na nekoliko značajnih svjetskih jezika.