Edukativne radionice u džematu Donja Vraca

U džematu Donja Vraca, u okviru Odjela za brak i porodicu MIZ Zenica, i podršku imama i Džematskog odbora realizovano je sedam od dvanaest planiranih edukativnih radionica. Radionice iz domena Ahlaka su sistemski, jasno i planski kreirane s ciljem da djecu potaknu na čitanje i usvajanje univerzalnih vrijednosti poput: dobročinstva, iskrenosti, čistoće, zahvalnosti, zajedništva.
Osim toga cilj je ublažiti i negativne efekte pandemije COVID 19, kroz igru i praktične aktivnosti unijeti radost i pružiti djeci priliku da se osjećaju korisno i ispunjeno.
Proces usvajanja vrijednosti zahtijeva širok spektar iskustava koje djeca trebaju da dožive i to je temelj na kojem treba zasnivati proces poučavanja.

Realizovane su sljedeće radionice: “Čitaonica”, Dekupaž-ukrašavanje teglice za bojice, Čajanka, Pizza dan, obilježili smo Međunarodni dan darivanja knjiga gdje su djeca obradovana sa jednim primjerkom knjige, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, društvene i takmičarske igre.
Radionica “Kreativni i jestivi buket” imala je za cilj da podstakne kreativno izražavanje djece kroz zajedničku izradu buketa, nakon čega smo zajedno posjetili stariju bolesnu osobu u našem Džematu i poklonili joj buket.
Roditelji su pokazali veliko interesovanje za aktivnosti, te su nas počastili tortom i sokovima.
U planu smo nastaviti čitaonicu, realizovati radionicu i aktivnost proljetnog čišćenja, doček Ramazana, dječiji iftar, a sve ćemo zaokružiti proljetnim izletom.

Avdo ef. Kozlić i Nisveta Kozlić