Dan šehida u džematu Janjići

Sada već tradicionalno, 04. august je postao datum kada se u našem džematu prisjećamo naših deset šehida i poginulih boraca. Kao i u svakom džematu širom lijepe Bosne i Hercegovine nastoji se na dostojanstven način odati počast najboljim sinovima i uputiti poruka muslimanima. Tako smo nakon proučenog Ja-sina i kelimei-tevhida imali priliku od strane Dr. Hfz. Mevludin ef. Dizdarevića poslušati vrlo koristan vazu-nasihat.
U svojoj poruci je naglasio da muslimani trebaju gajiti kulturu sjećanja, jer ovo je dragocjeno i to treba čuvati. Muslimani Bošnjaci nisu imali pravo na to sjećanje poslije 2. Svjetskog rata i tek je 1991. pred samu agresiju izašao prvi naslov koji govori o zločinima nad Bošnjacima tokom 1941.-1945. Spomenuo je i značaj turbeta iz perioda Osmanskog carstva koja su podizana šehidima i ulemi.
Ono što je dr. Dizdarević naglasio i poručio svima, a posebno omladini jeste značaj truda, rada i zalaganja. To je povezao sa tri blagoslovljene kapljice, suza koja potekne iz srca, kapljica znoja koju insan pusti kada se trudi i Allah povećava bereket i ništa ne može bez velikog zalaganja doći i kapljica krvi kojom je natopljena cijela Zemlja Bosanska. Suza, znoj i krv jesu oni elementi i kada se dijete rađa, te se tako i naša Domovina iz tih elemenata rodila zahvaljujući Allahu dž.š. i našim šehidima.
Nakon programa džematlije i gosti su napravili predah uz kahvu i ostalo do jacije namaza.
Tarik ef. Sarajlić