Dan šehida obilježen na području Medžlisa Zenica

Zenica, 03. 05. 2022. – Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 1995. godine, drugi dan Ramazanskog bajrama proglasila Danom šehida. Po protokolu Medžlisa Islamske zajednice Zenica, obilježavanje Dana šehida na području Grada Zenice započelo je posjetom šehidskom spomen obilježju Kameni spavač u Zenici, učenjem kratkih sura i dove, uz prisustvo porodica šehida, predstavnika Organizacije porodice šehida i poginulih boraca, boračkih udruženja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i predstavnika političkih subjekata. Nakon što su prisutni gradski imami proučili Kur'anske sure i dovu, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica je poselamio prisutne i upoznao ih sa daljim aktivnostima u povodu obilježavanja ovog značajnog dana za sve Bošnjake.

Zajedničkom posjetom mezarju Prašnice i spomeniku za šehide ukopane na istom, nastavljena je praksa zajedničkog obilježavanja Dana šehida za porodicama šehida iz Zenice i Jajca a koja se organizuje u saradnji sa Medžlisom IZ-e Jajce. Porodice 87 šehida iz Jajce čiji su kaburovi na ovom gradskog mezarju su zajedno sa ostalim prisutnima ispratili učenje sure Ja-sin i dove, a nakon čega su posjetili kaburove svojih najmilijih.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u svim džematima će danas biti upriličene posjete mezaristanima i kaborovima šehida, kao i posjete porodicama šehida, a u divanhani Medžlisa je upriličen prijem za porodice šehida i predstavnike Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Prijem za porodice šehida i poginulih boraca

Nakon posjete spomen obilježju Kameni spavač i mezaristanu Prašnice, Medžlisa Islamske zajednice Zenica je za porodice šehida i predstavnike vlasti upriličio prigodan bajramski prijem u divanhani Medžlisa. Prijemu su pored prisutnih porodica šehida sa područja Grada Zenice i predsjednice Organizacije porodica šehida i poroginulih boraca Zenica gospođe Nihade Husejnagić, prisustvovale i porodice šehida i istoimene Organizacije sa područja Jajca.

Prisutnima se obratio glavni imam mr. Jakub ef. Salkica koji je kazao: “Danas na Dan šehida se sjećamo najboljih sinova naše domovine – vaših sinova, koji su svjedočili svoju vjeru u Allaha životima, a najteže je vjeru svjedočiti životom. Oni su to činili i svoju krv su dali i utkali u domovinu Bosnu i Hercegovinu.” Iskazao je posebnu zahvalnost porodicama šehida iz Jajce koji svake godine dolaze na ovaj bajramski dana da posjete kaburove svojih sinova i roditelja.

“Odsustvo vjere u životima ljudi, ili odsustvo islama u životima muslimana je uzrok mnogim naših nedaćama, nevoljama i iskušenjima. Sve što nam se u životu desi, zaradili smo to dobrim ili lošim postupanjem. Zato je važno da vodimo brigu o sebi i da na neki nečin sve ono što je kod nas u društvo u velikoj mjeri prisutno poput laži, ogovaranja, prenošenja tuđih riječi, potvore – pokušamo suzbiti i svoj jezik čuvati od lošeg govora” – zaključio je glavni imam.

Predstavnici porodica šehida grada Zenice i Jajca su zahvalili Medžlisu Islamske zajednice Zenice na organizaciji prijema sa čijom se organizacijom nastavilo nakon dvogodišnje pauze uzrokovane epidemiloškim mjerama, ističući da Islamske zajednice vodi stalnu brigu o porodicama šehida što se svakako vidi i kroz organizaciju ovakvih obilježavanja i prijema.