Bajramski paketići za djecu i starije osobe

Zenica – 12. 07. 2022. – Danas je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Odjela za brak i porodicu upriličena posjeta i podjela bajramskih paketića i higijenskih paketa za djecu iz JU Dom-porodica i korisnicima domova za stara lica u Zenici. Bajramski paketići su također uručeni i za djecu za poteškoćama u razvoju a koji svoje aktivnosti realizuju u Dnevnom centru “Dlan” te za članove Udruženja “Pogled”. Bajramska posjeta je organizovana u okviru projekta “Jedan slatkiš za jedan osmjeh” a kojeg realizuje Odjel za brak i porodicu u saradnji sa gradskim džematima i imamima. Pripremu paketića i posjetu za Kurbanski-bajram su priredili i svesrdno podržali imami i džematski odbori iz džemata Potok, Broda i Blatuša.

Inače, projekat “Jedan slatkiš za jedan osmjeh” je realizovan u proteklih 6 mjeseci u saradnji sa svim gradskim džematima a djeci u JU Dom porodica kao i u dva doma za stara lica je podjeljeno po 700 paketa. Radosna dječija lica kao i suze radosnice majki i očeva koje se otrgnu niz njihova lica su satisfakcija imamima i koordinatorima projekta da se isti proširi i nastavi u narednom periodu.

Koristimo priliku da se posebno zahvalimo direktorima ustanova kao i osoblju na gostoprimstvu i saradnji koju ostvarujemo na realizaciji ovih ali i sličnih projekata.

“Zaista smo dirnuti programom ali i gostoprimstvom koje nam iskažu domaćini – rukovodstva domova, koje posjećujemo evo u kontinuitetu šesti mjesec sa hedijama koja djeca pripreme za svoje vršnjake ali i starije osobe. Svaku posjetu iznova doživljavamo kao divno iskustvo, upoznavanje i druženje, a evo kao i Ramazanski bajram, ovomjesečnu posjetu smo planirali da realizujemo u ovim bajramskih danima kako bismo i bajramsku radost podijelili sa njima i barem na trenutak ih podsjetili na toplinu porodice i porodične atmosfere” – istakla je koordinatorica Odjela za brak i porodicu Zahira Šarić, prof. koja uz muallimu Mulaimu Omić organizuje i koordinira realizaciju ovog projekta.

U posjeti su, zajedno sa koordinatoricama Zahirom Šarić i Mulaimom Omić, boravili i bajramskom čestitkom i porukom se obratili imami, hafiz Sead ef. Šahović, hafiz Sulejman ef. Rafuna i hafiz Fahir ef. Arnaut, te koordinator Mreže mladih Muhamed ef. Bilčević