Akcija za primjer u Novoj Zenici: “Budi sponzor sezone grijanja”

Već drugu godinu za redom, džemat Nova Zenica organizuje uspješnu i pozitivnu akciju za primjer i ostalim džematima. Akcija je simbolično nazvana “Budi sponzor sezone grijanja” i realizuje se tokom grejne sezone za potrebe finansiranja grijanja u džamiji “Bosna”. Jedna ovakva akcija je sigurno dobar primjer rješavanja finansiranja grijanja u džamijama a ujedno i dobrog djela koji džematlije postižu uključivanjem u akciju. Prenosimo vam saopštenje iz džemata Nova Zenica:

„Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na pravom putu.” (Et-Tevbe, 18)

„Polahko ali sigurno“ je izreka koju s pravom možemo koristiti u džematu „Nova Zenica“ i to prevashodno u kontekstu pokrenutih akcija u džematu, koje za cilj imaju dodatnu izgradnju i jačanje džemata kroz zajedničko djelovanje što većeg broja članova džemata, odnosno njihovo što masovnije uključivanje u pomenute akcije i na taj način njihovo dodatno međusobno zbližavanje. Jedna od akcija takve vrste, koja u čisto materijalno – finansijskom smislu, ima vrijednost skoro 5 hiljada KM, jeste akcija „Budi sponzor sezone grijanja“ u džamiji „Bosna“, a koja je od strane džematskog odbora džemata „Nova Zenica“ pokrenuta prvi put u sezoni 2015/2016., te se nastavila i u ovogodišnjoj sezoni 2016/2017. Prevashodno zbog pomenute finansijske vrijednosti, ova akcija je svoj poseban značaj imala i u činjenici, da je zahtjevala učešće većeg broja učesnika kako bi se prikupio pomenuti, ne baš mali iznos finansijskih sredstava i kako bi akcija u materijalnom smislu bila uspješno okončana. I baš kako je i zamišljeno, džematlije džemata „Nova Zenica“ su i ovu grejnu sezonu – 2016/2017. uspješno, zajedničkim djelovanjem – finansiranjem, priveli kraju i to dosta prije zvaničnog kraja grejne sezone (15.04.2017.), baš kao što je to bio slučaj i sa grejnom sezonom 2015/2016. I ovogodišnja akcija „Budi sponzor sezone grijanja“ u džematu „Nova Zenica“ je naišla na potpuni odziv njegovih džematlija ali i dobrih ljudi koji nisu iz sastava džemata, gdje je tom prilikom do 25.02.2017 godine skupljeno 3.996 KM, sto uz sredstva koja su preostala od protekle grejne sezone u iznosu od 1.026,95 KM, ukupno iznosi 5.022,95 KM. Ovo je više nego dovoljno za finansiranje cjelokupne sezone grijanja. Naime, iznos računa za grijanje je 738 KM po mjesecu u sezoni, tj. 738 x 6 = 4.428KM (četiri hiljade i četiri stotine i dvadeset osam KM)  po sezoni. Dakle, iznos od 594,95 KM pretiče, te će isti namjenski biti ostavljen i upotrebljen za finansiranje ako Bog da naredne sezone grijanja – 2017/2018. Činjenica da je prikupljanje sredstava išlo takoreći spontano i bez posebnih „apela“, govori u prilog tome, da je ova akcija u džematu u potpunosti prihvaćena, te da su džematlije rado prihvatile pruženu im šansu da i sami budu „donatori“  i podrška nesmetanog funkcionisanja svoga džemata. Kao i pri realizaciji prošle akcije i ovaj put će spiskovi svih donatora – sponzora biti javno objavljeni na Fb stranici (Džamija Bosna) i oglasnoj ploči džemata uz poštivanje želje svakog onog koji želi da njegovo ime ostane „nepoznato“. Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da sve učesnike obilato nagradi na iskazanoj podršci pri realizaciji akcije „Budi sponzor sezone grijanja“, da im podari dobro zdravlje i uveća nafaku, te da nas sve skupa još više učvrsti na putu  dobra, a da istim koračamo ujedinjeni u našoj lijepoj vjeri islamu, AMIN!

Edin Ibrahimagić